Musiikki on 2020-luvulla monipuolisempaa kuin koskaan

Nykyään musiikkia on saatavilla kuunneltavaksi helpommin kuin aikaisempina vuosikymmeninä. Samalla valikoima on laajentunut ja monipuolistunut. Mikäli aikaisemmin halusi kuunneltavakseen jotakin valtavirran genreistä poikkeavaa, sen löytämiseksi täytyi tehdä työtä. Nykyään netti tuo muutamalla klikkauksella lähes kaiken maailman musiikin korvien ulottuville. Mitä ja miten nykyään sitten kuunnellaan? Onko laaja tarjonta saanut aikaan sen, että myös kuunteleminen on monipuolistunut?

Elämyshakuisuutta ja tosifanitusta

Tutkimusten mukaan musiikin kuunteleminen on jakautunut nykyään kahteen päätrendiin. Musiikilta halutaan todellisia viihde-elämyksiä esimerkiksi keikkojen suhteen, ja toisaalta on yhä enemmän niin sanottuja tosifaneja, jotka haluavat analysoida musiikkia ja tietää siitä mahdollisimman paljon. Yhä enemmän on myös niin suosittuja kotimaisiakin artisteja, että he pystyvät yhdistämään yleisön yli ikä- ja muiden rajojen. Tästä hyvä esimerkki on yksi 2020-luvun kuunnelluimmista artisteista, JVG.

Nuoret ovat vanhempia ikäluokkia ennakkoluulottomampia kuuntelemaan myös itselleen entuudestaan tuntemattomampia artisteja ja musiikkityylejä. Mitä vanhemmasta kuuntelijasta on kyse, sitä sitoutuneempi hän on jo aikaisemmin hyväksi havaitsemaansa musiikkiin. Nuorten kaltainen ennakkoluulottomuus olisi suotavaa myös muille, sillä silloin antaa itselleen mahdollisuuden löytää uusia, inspiroivia kuuntelukokemuksia vanhojen tuttujen lisäksi.

Monta mahdollisuutta kuuntelemiseen

Nykyään musiikkia on mahdollista kuunnella paitsi laajalti genreittäin, myös monesta eri lähteestä. Siinä, missä ennen oltiin pelkkien live-esitysten ja alkeellisten tallennustapojen varassa, 2020-luvulla musiikkia voi kuulla lukuisia kanavia pitkin. Valtaosa ihmisistä kuuntelee edelleen musiikkia eniten radiosta, mutta jo lähes puolet suomalaisista kuuntelee myös striimattua musiikkia. Joidenkin tutkimusten mukaan suoratoistopalvelu Spotifyn on jo katsottu ylittäneen radion kuuntelijamäärät. Fyysisiä äänitteitä, kuten levyjä, kuuntelee enää parikymmentä prosenttia.

Musiikin tulevaisuus näyttäytyy valoisana. Vaikka musiikinkuuntelutavoissa on tapahtunut radikaali muutos erityisesti siinä, mitä kautta musiikkia kuunnellaan, se tarkoittaa samalla, että yhä laajempi valikoima on yhä useamman kuunneltavissa. Itselleen mieluisan musiikin kuunteleminen hoitaa mieltä monin tavoin. Se lohduttaa, rohkaisee, nostaa mielialaa ja lisää energiaa. Siksi on arvokasta, että jokaisella on siihen mahdollisuus. Musiikki on yksi harvoista asioista, joista kuka tahansa voi nauttia ilmaiseksi tai melkein ilmaiseksi.

Leave a Reply

mts_best