Kotimaisten artistien lavaesiintyminen

 

Jokainen suomalainen muistaa hetken, kun Suomi vihdoin voitti Euroviisut. Lavalla konfettisateessa tuulettivat Lordi-yhtyeen hirviöt ja katsojat eivät olleet uskoa voittoa todeksi. Koko kansa lauloi Hard Rock Hallelujaa seuraavat kolme vuotta ja tämän historiallisen tapahtuman varjoon jäivät melkein Armi ja Dannykin.

Hirviö-bändin pukeutuminen oli kuin fantasia-elokuvasta. Bändin puvut ja maskit olivat itse tehtyjä ja näyttivät yhtä hyviltä kuin Hollywoodin leffoissa konsanaan. Oli kotimainen artisti sitten Paula Koivuniemi tai Chisu, on heille kaikille yksi asia yhteinen. Lavapukeutumiseen panostetaan ja kiertueelle otetaan mukaan erilaisia asukokonaisuuksia, joista valitaan aina tilaisuuteen sopiva. Artistille ulkoasu ja pukeutuminen ovat kuin käyntikortti.

Vaatteet on mun aatteet

Moni suomalainen esiintyjä kannattaa kotimaisia merkkejä ja haluaa pukeutua suomalaisen suunnittelijan luomuksiin. Ja tietenkin asu kuin asu tarvitsee sopivat kengät, jota ilman kokonaisuus ei ole aivan täydellinen.

Amsterdam, The Netherlands – 16 March, 2016: concert of French electro swing band Caravan Palace at venue Melkweg. View on the stage with band members performing in front of their cheering audience

Monen kotimaisen suunnittelijan kokoelmissa onkin nykypäivänä eri tilaisuuksiin sopivia jalkineita, joista eri genren laulajat ja artistit valitsevat mieleisensä. Lava-asukokonaisuus luo oman osansa artistin brändista ja mielikuvasta, jonka he haluavat katsojalleen välittää, oli kyse sitten eettisyydestä, naisellisuudesta tai vaikkapa rock-imagosta. Verkkareissa ei ole samaa potkua antavaa tyyliä kuin Ville Valon tiukoissa pillifarkuissa, eikä Katri Helenaa voisi kuvitella esiintyvän pyjamassa laulaen Sininen ja valkoinen kappaletta – kyse on imagosta.

Maailman tähtien tyyliin

Vaikka kotimaiset artistit eivät ehkä keikkailekaan kansainväliseen tyyliin yksityislentokoneilla lennellen tai 20 rekan kuljettaman lava-show’n saattelemana, on lavaesiintymisessä silti karismaa, harjoittelun tuomaa varmuutta ja bändin yhteen hitsautunutta ammattitaitoa. Suomalainen festari- ja konserttiyleisö olettaa artistin viihdyttävän heitä ammattimaisesti ja pukeutumalla tilaisuuden vaatimalla tavalla. Heitä fanitetaan ja heidät nostetaan kuuluisuuden valokeilaan, joka vaatii tietyn tyylisen ulkoasun ylläpitämistä, muuten katsojasta tuntuu kuin taika puuttuisi jos artisti on liian tavanomaisen näköinen esiintyessään.

Promoottorit ja managerit valmistelevat varsinkin aloittelevaa artistia kuinka lavalla esiintyä, sillä studiossa laulaminen on aivan erilaista kuin tuhansien ihmisten edessä. Yleisö tulee osata ottaa omakseen ja se tulee hurmata, jotta keikkakokonaisuus jää heille hienona muistona mieleen.

Etkö sä tiedä kuka mä olen?”

Moni artisti pystyykin kulkemaan kaupungin kaduilla liki tuntemattomana, kun hän ei pukeudu lavaesiintymisestä tuttuihin asuihin tai meikkaa itseään kuten julkisissa esiintymisissä on tapana. On kuin samassa henkilössä asuisi kaksi eri persoonaa kun esiintymisasu riisutaan ja tilalle tulee se tavallinen kadun tallaaja, joka saa tehdä ruokaostoksensa rauhassa.

Leave a Reply

mts_best