Musiikin vaikutus leikki-ikäisen lapsen kehitykseen

 

Musiikin vaikutuksesta leikki-ikäisiin on tutkittu valtavasti. Sen kerrotaan vähentävän pelkoja ja aggressiivisuutta. Sen on tutkittu vähentävän jopa kivun tunnetta ja lisäävän sosiaalisuutta.

Musiikki tuntuu vaikuttavan myös aikuisiin samalla tavalla. Ei ole varmaan sattumaa, että juhlissa hiljainen taustamusiikki rikkoo jäätä, ja tanssiessa ujouskin hieman helpottaa. Sävelet yhdistävät kaikkia kulttuureita primitiivisiin kulttuureihin asti.

Musiikki kehittää aivoja

Mediassa puhutaan paljon optimaalisesta lapsen kehityksestä. Mitä vanhemmat voisivat tehdä, että lapset kehittyisivät mahdollisimman hyvin ja monipuolisesti? Medicinenet.com-terveyssivuston artikkeli käsittelee, miten musiikki kehittää lasta.

Musiikki kehittää aivoja, tunteita ja kehoa samanaikaisesti. Kuuloimpulssit vaikuttavat tapaamme kommunikoida. Nuorille lapsille musiikki on liikettä tai rentoutumista. Vanhempien kannattaakin olla tietoisia lasten ääniympäristöstä, sillä ääntä tulee nykyään joka puolelta: televisiosta, älylaitteista ja radiosta.

Osa lapsista on äärimmäisen herkkiä äänille, ja ne saattavat häiritä heidän ajatteluaan ja nukahtamistaan – varsinkin perheen pienimmän ollessa sairas. Tutkimusten mukaan erityisen herkkiä keskeytyksille ovat lukihäiriöiset lapset.

Melodia voi auttaa myös positiivisesti heitä, joille se sopii. Kun juniorilla on kipuja tai stressiä, musiikki tai musisointi voi vähentää niitä. Kaikista hyödyllisintä musiikki on nukkumaan mennessä ja luovan leikin aikaan.

Musiikki parantaa sosiaalisia taitoja

Dad playing some music on a guitar to his son.

Musisointi yhdessä kehittää lapsen sosiaalisia taitoja. Pienestä ihmisestä tulee tiimin jäsen, ja hän oppii kuuntelemaan myös muiden musisointia. Lapsi oppii lisäksi jakamaan, tekemään kompromisseja, keskittymään ja löytämään uusia ystäviä.

Leikki-ikäinen nauttii laulamisesta, ja hän ei vielä nolostele omaa ääntään tai sitä, osaako hän kaikki sanat. Helpot ja hauskat sanat, jotka yhdistetään tarttuvaan rytmiin, tekevät monet leikki-ikäiset iloiseksi.

Kehittävät lelut

Musiikki on otettu osaksi myös älypelejä, pelejä ja leluja. Tarjontaa riittää valtavasti. Varmasti jokaiselle lapselle ja perheelle löytyy mieluinen lelu, jonka voi yhdistää musisoimiseen. Mieluinen valinta löytyy esimerkiksi osoitteesta https://lekmer.fi/lelut/nuket-keinuhevoset-ja-pehmoelaimet/nukenvaunut.

Leikki-ikäiselle hyviä paikkoja harrastaa musiikkia

Musiikin hyödyt lapsille on tunnistettu jo kauan, ja sen takia tarjontaa riittääkin runsaasti. Musiikkileikkikouluja on olemassa aina vauvasta lähtien, ja monissa kerhoissa lauletaan ja musisoidaan paljon. Niissä soitetaan myös rytmisoittimilla hyvinkin paljon, ja musiikin opetus jatkuu vielä koulussa.

Soittimien opettelemista voi harjoitella hyvinkin nuoresta lähtien. Monet pitävät neljää vuotta hyvänä aloitusikänä, mutta toki kehitys riippuu lapsesta ja hänen kiinnostuksestaan.

 

Leave a Reply

mts_best